Suomalaiset satsaavat nykyisin enemmän hyvinvointiin

Fitness- ja Wellness-liikkeet ovat valloittaneet koko maailman Suomen mukaan lukien. Terveys ja hyvinvointi on alettu ottamaan vakavammin kroonisten sairauksien ja ylipainon kasvettua huomattavaksi ongelmaksi hyvätuloisessa maailmassa. Suomalaisetkin ovat tajunneet, että omasta hyvinvoinnista huolehtiminen, vaikka olisi vielä fyysisesti terve, auttaa paitsi nauttimaan elämästä ja lisäämään energiaa, myös estämään terveysongelmat tulevaisuudessa ja jopa pidentämään elämää, tai ainakin tehokasta elinaikaa.

Taistelu asiakkaista

Jokainen on varmasti huomannut kuntosaliketjujen leviämisen ja kiihkeän tarjouskilpailun terveysintoilijoiden houkuttelemiseksi. Myös luonnonmukaisia tuotteita myyvät kauppaketjut ovat levinneet ja nauttivat suurista asiakasmääristä. Jopa lähimarkettien hyllyille on alkanut ilmestyä superfoodia ja muita trendikkäitä terveysruokia, kuten kookosöljyä tai raakasuklaata. Suomi on varakkaampi maa kuin koskaan aikaisemmin, ja suomalaisilla on nyt aikaa ja varaa huomioida oma terveys ja hyvinvointi.

Hyvinvoinnista voi huolehtia monella eri tavalla, jotka yhdessä vaikuttavat koko yksilön psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Fyysistä hyvinvointia voi lisätä optimoimalla ruokavaliota, paikkaamalla ravintoainepuutteita lisäravinteilla, urheilemalla, joogalla tai hieronnalla, kokemuksellisella harrastamisella kuten vaeltamisella, purjehduksella tai vuorikiipeilyllä sekä lepäämällä esimerkiksi kylpylässä tai eksoottisessa lomakohteessa.

Psyykkistä hyvinvointia voi kohottaa esimerkiksi harrastuksilla kuten pienoismallien rakentamisella tai shakilla, kiinnostuksen kohteiden, kuten vaikka fysiikan tutkimisella, viettämällä aikaa ystävien kanssa, tai meditoimalla. Tähän mennessä on kertynyt aikamoinen lista ideoita hyvinvoinnin lisäämiseen, mutta miten ne voi toteuttaa käytännössä?

Ensimmäinen askel on laittaa ruokavalio kuntoon

Ruokavalion optimoiminen kannattaa aloittaa ammattilaisen kanssa. On hyvä konsultoida sekä lääkäriä, kuten gastroneterologia sekä ravitsemusterapeuttia. Lääkäri varmistaa, että kehosi on kunnossa ja mittaa mahdolliset kehon ravintoaineiden puutostilat. Magnesiumin, D-vitamiinin ja Kalsiumin puutostilat ovat erittäin yleisiä. Ravitsemusterapeutin kanssa voi tutkia oman ruokavalion toimivuutta, ja mitä kannattaa laittaa uusiksi. Jokaisella on oma optimiruokavalio, eivätkä kaikki säännöt sovellu jokaiseen ihmiseen. Siksi on hyvä kokeilla rohkeasti uusia asioita, mutta myös jättää toimimattomat sivuun. Jos ravintoainepuutostiloja ilmenee, ruokavaliolla on tietysti mahdollista vaikuttaa asiaan, mutta se voi viedä pidemmän aikaa.

Ravintolisät voivat olla hyvä tapa saada nopeampaa muutosta aikaan. Ravintolisien kanssa kannattaa olla tarkka. Pihiydestä saa maksaa laadulla, ja tietämättömyydestä lääkärikäynneillä. Päivittäisten rajoitusten ja suositusten seuraaminen on tärkeää. Yksitäisillä ravintoaineilla on myös paljon erilaisia ravintolisävaihtoehtoja. Esimerkiksi magnesiumlisiä myydään ainakin viiden eri kemikaalien yhdisteen muodossa. Jokaisella on omat mieltymyksensä ja tarpeensa, ja mikään yhdiste ei ole välttämättä absoluuttisesti se paras.

Jotkut imeytyvät nopeammin ja tehokkaammin ja jotkut hitaammin, mutta ihmisten välillä voi olla eroja. Lisäravinteiden nauttimisjärjestykseen kannattaa myös kiinnittää huomiota, sillä jotkut lisäravinteet imeytyvät paremmin jonkun tietyn ruuan tai ravintoaineen kanssa ja toisaalta jotkut ravintoaineet saattavat kilpailla imeytymistilasta tiettyjen ravintoaineiden kanssa. Joillakin yhdistelmillä on myös eritysvaikutus, esimerkiksi ZMA-yhdistelmä, jossa on käytetään tiettyjä sinkin, magnesiumin ja B3-vitamiinin muotoja, nostaa testosteroni tasoa jopa 50%, kun ainekset ottaa samaan aikaan. Eri aikaan otettuna samaa vaikutusta ei havaittu.

Ylös, ulos ja liikkeelle

Tähän asti olemme käsitelleet lähinnä rahaa vaativista tavoista kohottaa kuntoa. Tärkeimmät tavat kohottaa kuntoa vaativat kuitenkin etusijassa aikaa, motivaatiota ja asialle uskoutumista. Urheilu on jokamiehen oikeus eikä sen aloittaminen vaadi mitään erityisvälineitä tai taitoja. Lenkkeilyyn tarvitaan toki jonkinlaiset lenkkarit, mutta sellaiset löytyvät varmasti jokaisen varastosta.

Jos kiinnostusta löytyy, lenkkivarusteitakin voi tuunata pidemmälle, sekä designer-varusteilla, että high-tech välineillä, kuten erikoiskengillä, takeilla ja trikoilla. Urheilussa kannattaa muistaa kohtuus. Urheilu herättää kehon toiminnot, kuten aineenvaihdunnan ja lisää mielihyvähormonien erittymistä, mutta raskas harjoittelu kuluttaa kehoa. Puolen tunnin lenkki joka päivä pitää kunnon korkealla, mutta maraton joka toinen päivä vie kehosi varmasti yli optimaalisen tason. Vastapainoksi rasitusurheilulle stimulaatiota voi saada esimerkiksi joogalla ja hieronnalla.

Jos urheilu alkaa maistua puulta, kokemukset ovat ehdottomasti paras tapa löytää elämän draivi uudestaan. Lasketteleminen Alpeilla, purjehdus Atlantin halki tai Mount Everestin huipulle kiipeäminen saavat sydämesi varmasti sykkimään uuteen rytmiin. Erikoisten lajien suosio on noussut viimeaikoina Suomessa. Esimerkiksi suppaus on hyvä esimerkiksi kokemushakuisesta suositusta urheilusta.

Ystäviä unohtamatta

Tärkein vapaa-ajan käyttökohde tulisi tietysti olla ihmissuhteet. Monet suomalaiset ovat tajunneetkin tämän, ja downshifting on selvä ilmiö nykysuomessa, jossa jokaisen hyvinvointia turvaa yhteiskunnan turvaverkko. Kaikenlaisia tarinoita löytyy esimerkiksi pankkiirista, joka päättikin vaihtaa työpaikkansa lentokentän asiakaspalvelupuhelimeen tai perheistä, jotka vetäytyvät maaseudulle viettämään omavaraiselämää viljellen ja tuottaen oman ruokansa ja hoitaen tarpeensa rahaa välttäen.

Ryhmään kuuluminen on myös tärkeää monen ihmisen hyvinvoinnille. Ryhmiä löytää helpoiten harrastusten parista. Jos urheiluharrastukset eivät kiinnosta, löytyy mm. shakkiseuroja, purjehdusseuroja tai vaikka anime-seuroja.

Omasta hyvinvoinnista huolehtimisen aloittaminen ei ole koksaan liian myöhäistä. Kehon rappeutumisen voi lopettaa koska tahansa, ja se on aina hyödyksi. Jotkut tajuavat sen vasta saadessaan syöpädiagnoosin tai ensimmäisen lapsen, mutta se ei ole välttämätöntä. Terveelliset elämäntavat eivät estä elämästä nauttimasta. Lenkki keskiviikkona on parempi kuin ei mitään lauantain illanviettoa tasapainottamaan. Mitä aikaisemmin aloitat itsestäsi huolehtimisen, sitä parempi!