Vinkit hyvinvointiin

Hyvinvointi koostuu monesta eri tekijästä ja haluaisimmekin korostaa, ettei kaikki tekstissä käsiteltävät metodit välttämättä toimi jokaiselle. Kokoamme kuitenkin pääpiirteittäin hyviä neuvoja, sekä ohjenuoria, jotta pystyisit elämään tasapainoisempaa elämää. Yleensä tämä sopiva tasapaino löytyy unen, ruoan, sekä elämäntapojen ympäriltä.

Riittävä unensaanti

Ei ole varmasti mikään salaisuus, että esimerkiksi 5-6 tunnin yöunilla, saatat olla aamuisin kärttyinen, sekä erittäin väsynyt. Normaalin aikuisen keskimääräinen unentarve vaihtelee 7-9 tunnin välillä, mutta ei saisi missään nimessä alittaa 7 tuntia. On ymmärrettävää, että esimerkiksi perheellisillä tämä on vaikeampaa pitää aisoissa, mutta pitkittyneestä univajeesta on äärimmäistä haittaa immuunisysteemillemme. On todettu, että esimerkiksi syöpäsoluja torjuva immuunijärjestelmämme heikentyy huomattavasti, mikäli univaje pitkittyy ja on pitkäkestoista.

Myös laihduttamisessa univaje on haitaksi, sillä mikäli keho ei saa tarpeeksi lepoa (unta), pyrkii kehosi pitämään kaikin mahdollisin tavoin kiinni rasvastaan, eikä siis pysty tätä yhtä tehokkaasti polttamaan, joka luonnollisesti on tarkoitus, kun laihduttamisesta puhutaan. Verensokerisi laskee vähäisen unen myötä, jolloin sinulla saattaa olla suurempi taipumus herkutella, sekä syödä enemmän kuin pitäisi. Mitä enemmän nukut, sen helpompi sinun on pudottaa painoasi. Liikaa nukkumisen vaikutuksia rasvanpolttoon ei ole vielä tarpeeksi testattu, jotta pystyisimme kertomaan miten tämä kehoomme vaikuttaa.

Ruokailu osana arkea

Ruoan merkitystä ei voi kyllin korostaa, sillä se on kehomme polttoaine. Terveellisen ruokavalion suunnitteleminen, sekä siinä pysyminen ei ole helppoa, joten ethän lannistu, mikäli et ensimmäisillä yrittämillä onnistu. Varsinkin aamupaloilla sinun tulisi kiinnittää paljon huomiota siihen, mitä olet syömässä. Monet suosivat esimerkiksi paljon energiaa antavia ruokia, kuten puuroa, banaania, sekä marjoja. Aamupalasta saat itsellesi lentävän startin päivään, eikä kehosi käy kokoajan ylikierroksilla, bensan ollessa vähissä. Olisi myös tärkeätä jaksottaa syöminen useampiin pienempiin osiin, etteivät ruokailujen välit kasva liian isoiksi. Pidä kehosi ruokittuna aamusta iltaan ja huomaat huiman eron jaksamisessasi. Tämä myös automaattisesti parantaa elämänlaatuasi.

Elämäntavat

Elämäntavat ovat kaikista edellä mainituista esimerkeistä se monimutkaisin, sillä siihen on jopa tutkijoillekin jäänyt paljon tulkinnan varaa. On tietysti aivan luonnollista kertoa, että liika alkoholi ja nikotiinituotteet ei ole sinulle hyväksi, mutta tämä ei tarkoita sitä, että sinun tulisi kaikesta mukavasta luopua. Alkoholikin on todettu jopa hyväksi, pienissä määrissä nautittuna. Esimerkiksi punaviinissä on todettu olevan sydämelle hyvää tekeviä entsyymejä. Tässäkin pitää tietysti muistaa vanha viisaus: kohtuus kaikessa!

Myös tietynlainen viihde, sekä videopelit ovat todettu olevan hyvin aivoja stimuloivaa ajanvietettä, kunhan se ei ole yhtäjaksoisesti useita tunteja kestävää. Yritä myös välttää kaikenlaisia videopelejä n. 3 tuntia ennen nukkumaanmenoa, sillä pelien värikäs maailma ja ääniefektit saavat aivosi käymään ylikierroksilla. Ainakin väkivaltapeleistä ja niiden vaikutuksista aivohin on tehty tutkimuksiakin ja nämä osoittavat, että säännöllinen pelaaminen voi johtaa muutoksiin pelaajien aivojen osissa. Esimerkiksi suurin osa maailmalla tällä hetkellä olevista netticasinoista tarjoaa valtavan valikoiman pelejä, joita pystyt pelaamaan mobiililaitteellasi, josta voit esimerkiksi säätää (iPhone) mobiililaitteesi näyttöasetuksista “yötilan” päälle. Kyseinen tila pehmentää ruudun värimaailmaa niin, että erityisen haitallista sinistä valoa ei näkökenttääsi enää pääse syntymään. Aivan juuri ennen nukkumaan menoa minkäänlainen pelaaminen ei kannata, mutta jos jokusta tuntia aikaisemmin alkaa pelihammasta kolottaa, voi vaikkapa tämän kaltaisilta sivustoilta löytää itselle sopivaa pelattavaa.

Onkin siis erittäin tärkeää, että saisit jokaisen yllämainitun kohdan toimimaan kohdallasi, parhaimman lopputuloksen takaamiseksi. Jos näistä pitäisi yksi valita, se olisi ehdottomasti tasapainoiset elämäntavat. Kun tuot elämääsi tasapainoa jokaisella osa-alueella, muuttuvat ne huomattavasti helpommiksi. Tietynlainen kohtuus kaikessa tekemisessä (syömisessä, juomisessa, nukkumisessa, työn tekemisessä) auttaa sinua jaksamaan, sekä organisoimaan asioitasi paremmin. Muista kuitenkin pitää välillä hauskaa, sillä et ole elämäntapasi orja, niin hyvässä, kuin pahassakaan. Nuku hyvin, syö hyvin, elä terveellisesti. Kehosi kiittää sinua, kun ikävuodet alkavat kohdallasi kertymään.