Suomalaisten rakastamat urheilulajit

Suomalaiset pitävät monista erilaisista urheilulajeista. Stereotyyppisesti suomalaiset pitävät joko sisukkuutta vaativista urheilulajeista, kuten eukonkannosta tai sitten erikoisista lajeista, kuten suppauksesta.

  • Jääkiekko

Jääkiekko on suomalaisten ykköslaji. Vaikka jääkiekko tuli Suomeen suhteellisen myöhään muihin Euroopan maihin verrattuna, 1900-luvun alussa, mutta otimme sen omaksemme ja harjoitimme itsemme maailmanhuipulle. Jääkiekon alkutaival oli Suomessa jokseenkin hidasta. Ennen jääkiekkoa pelattiin lähinnä jääpalloa, mutta helppo vaihtaminen lajien välillä alkoi kasvattaa kiekkoskeneä maassamme.

Ensimmäiset vuosikymmenet olivat hiljaisia, mutta kehitys oli tasaista. 1980-luvulla saavutettiin merkittävä kehitysaskel, kun suomalaisia kiekkoilijoita pääsi pelaamaan NHL:llään ja he myös menestyivät siellä. Ensimmäinen maailmanmestaruus tuli luonnollisesti vuonna 1994, ja seuraava vuonna 2011.

  • Jalkapallo

Vaikka suomalaisten menestys jalkapallossa on kansainvälisellä tasolla hyvin rajoitettua, on laji silti toiseksi suosituin urheilulaji Suomessa. Jalkapallo on erittäin suosittu juniorilaji ja vanhemmallakin iällä monet pelaavat sitä pubijoukkueissa tai muuten vaan kavereiden kanssa.

Suomen ykkösliiga, Veikkausliiga on myös kokenut paljon kehitystä viimevuosina. Silti useat nuoret ja lupaavat jalkapalloilijat päättävät lähteä ulkomaille isompien palkkashekkien ja kehittävämmän sekä haasteellisemman pelin houkuttelemina. Ja kaikki tietävät, että tältä tieltä tuskin tullaan takaisin.

Veikkausliigan fanikulttuuri on myös saanut lisäpotkua viimevuosina. Joukkueiden faniryhmät ovat saaneet selvästi lisäenergiaa, ja lajin ympärillä oleva kulttuuri kehittyy jatkuvasti.

  • Pesäpallo

Pesäpallo on Suomen kansallislaji, jonka nimi sekoittuu ulkomailla usein amerikkalaisten toiseksi suosituimpaan baseballiin. Lajia ulkomaalaisille kuvaillessa onkin hyvä selittää, että kyseessä ei ole sama baseball, vaan täysin eri peli. Pesäpalloa pelataan ahkerasti vielä koulun liikuntatunneilla, mutta pesäpallon harrastamisen suosio on rajoitettua.

  • Eukonkanto

Eukonkanto on erikoisuus, josta puhutaan tasaisin väliajoin ulkomaisessa ja suomalaisessa mediassa. Tämä erikoinen laji pitää sisällään esteradan, jonka läpi ”aviomiehen” on juostava mahdollisimman nopeasti ”eukko” harteillaan.

Eukkoa pidetään hullunkuriseen tapaan miehen olkapäillä, ja laji on ehdottomasti raskas ja vaatii paljon harjoittelua. Nykyään eukonkannon mm-kisoihin osallistuu paljon ihmisiä maailman eri maista.

  • Uinti

Uinti on suhteellisen suosittu laji Suomessa, joskin enemmänkin amatööritasolla. Kunnalliset ja yksityiset uimahallit ovat paitsi edullisia myös laadukkaita, ja lähes kaikilla on varaa uintiharrastukseen.

Uimahalleissa järjestetään myös erilaisia vesijumppatunteja ja monille uimahalli on myös paikka rentoutua. Uimahallien uintiharrastuksiin sisältyvät myös taitouinti, vesipallo ja uppopallo. Suomalaisten menestys uinnin kansainvälisissä kisoissa on ollut jokseenkin rajoitettua, mutta koskaan ei voi tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

  • Lenkkeily

Lenkkeily on jokamiehen laji. Suomen kaupungeissa on paljon tilaa, puistoja, metsiköitä ja polkuja, joissa kuka tahansa voi juosta. Juoksemista voi harrastaa myös melkein mihin päivänaikaan tahansa, koska useimmat alueet ovat niin turvallisia.

Juoksua harrastetaan myös ammattilaistasolla, sekä pikajuoksun että matkajuoksun muodossa. FlyingFinns -nimitystä käytettiin 1900-luvun aikaisemmalla puoliskolla menestyneistä suomalaisista juoksijoista kuten Paavo Nurmesta, mutta nykyään suomalaisen juoksun menestyksessä kansainvälisellä tasolla on kehittämisen varaa.

  • Kuntosali

Kuntosali on osa fitness-elämäntapaa ja kaupunkilaisen itsestään huolehtimisen rutiini. Uusia kuntosaleja avataan nykyään kuin sieniä sateella, ja tarjonta on laaja. Useimmat pitävät kuntosaleista, koska ne ovat kätevä tapa saada liikunta mahtumaan kiireiseen kalenteriin. Kuntosaleja löytyy lähes jokaisesta kaupungissa olevasta keskuksesta.

  • Hiihto

Hiihto on koko Suomen kansan laji. Hiihtoa harrastetaan itse ja lisäksi ammattihiihtäjiä pidetään suuressa suosiossa. Jokaisessa kaupungissa lanataan hiihtoreittejä joka talvi heti, kun lumi on jäänyt pysyvästi maahan. Talvilomaviikolla monet menevät pohjoiseen hiihtämään kauniille tunturinäkymien koristamille reiteille.

  • Laskettelu

Laskettelu on toinen talvilomaviikolla suosittu urheilulaji. Pohjoisen laskettelukeskukset täyttyvät nuorista, perheistä ja liikemiesten kokouksista ja konferensseista aina joulukuun ensilumista pääsiäiseen asti. Laskettelua voi harjoittaa alppityyliin matkalaskuna tai sitten temppujen tekemisenä hyppyreissä. Myös lumilautailu on suosittua nuorten parissa. Lasketteluun kuuluu myös After-ski ja lomailutunnelma, joten kyse on enemmän kuin vain urheilulajista, kyse on kokonaisesta kokemuksesta.

  • Mäkihyppy

Vaikka suurin osa suomalaisista ei ole koskaan edes hypännyt oikeasta mäkihyppyristä, laji on jonkinlainen kansallislaji Suomessa. Matti Nykäsen menestyksen myötä otimme mäkihypyn ihan omaksi lajiksemme, ja Matinkin jälkeen olemme nähneet jonkintasoista menestystä mäkihypyn saralla. Ja mikä tekee mäkihypystä suomalaisten lajin? Mäkihyppy kestää vain hetken, ja suurin osa kilpailusta kuluu odotellessa. Silti mäkihyppääjät ovat suuria sankareita.

  • Suppaus

Tämä erikoinen laji tuli suomalaisten suosioon pari vuotta sitten. Laji saattaa vaikuttaa hieman merkilliseltä monen näkökulmasta, mutta se on ihan oikea urheilulaji. Suppauksessa liikutaan surffilaudan tapaisella välineellä melaa käyttäen, ja esimerkiksi Helsingin tarjoama pitkä ja monipuolinen merellinen rantaviiva soveltuu tähän harrastukseen täydellisesti. Suppaus ei ole niinkään raskaslaji, mutta kyse on taaskin nimenomaan kokemuksesta.

  • Yleisurheilu

Yleisurheilu on antiikin klassikko, jota harrastetaan etenkin kesäisin Suomessa. Yleisurheilun saralla järjestetään mm. Kalevan kisat, joissa Pohjoismaalaiset ottavat mittaa toisistaan. 2000-luvulla Suomessa on myös järjestetty yleisurheilun mm-kisat.

Yleisurheiluun liittyy päivän viettäminen stadionilla hyvässä seurassa. Kuten mäkihyppy, useimmat valitsevat mieluummin yleisurheilun katsomisen kuin sen harrastamisen. Suosituin yleisurheilulaji on luultavasti joko pituushyppy tai juoksu.