Urheilutapahtumat Suomessa

Suomalaiset rakastavat tapahtumia, ja tietysti myös urheilua. Suomalaiset kaupungit ovat oikeita tapahtumakeskuksia. Kaupunkien lähiörakenne luo kysyntää tapahtumille, koska päivittäinen elämä on rutiininomaista ja lisäksi julkisen liikenteen järjestelmät toimivat erinomaisesti ja mahdollistavat sekä suuria että pieniä tapahtumia. Suomessa on luultavasti mitä otollisin infrastruktuuri tapahtumia varten.

Urheilutapahtumat ovat yksi suosituin tapahtumatyyppi esimerkiksi konserttien ohella. Urheilutapahtumiin liittyy myös fanikulttuuri, ja usein urheilutapahtuman henki kumpuaakin suhteellisen pienen faniryhmän aloitteesta.

Helsinki City Run

Helsinki City Run on Suomen Urheiluliiton järjestämä ja Suomen suurin puolimaraton, joka kasvaa jatkuvasti. Vuonna 2012osallistujamäärä oli 16000 ja heitä oli 45 eri maasta, ja yli 40% oli naisia. Vuonna 2013 osallistujia oli jo lähes 18000.

Puolimaraton on varmasti Suomen urbaanein pitkän matkan juoksukisa, jonka reitti halkoo Helsingin keskustan seutua. Reitti alkaa Eläintarhan kentältä Olympiastadionin kupeesta, josta se menee Töölönlahden ympäri Alppilaan ja Kallioon ja lopulta keskuspuistoon. Sitten reitti johtaa Ruskeasuolle ja Pikku Huopalahteen, ja taas keskuspuistoon, ja viimeisenä takaisin Olympiastadionille. Reitillä on huoltopisteitä, joista juoksijat saavat vettä ja urheilujuomaa, joten henkilökohtainen varustelu ei ole välttämätöntä.

Helsinki Cup

Helsinki Cup on 1976 perustettu vuosittain Helsingissä järjestettävä jalkapalloturnaus. Turnaus on jopa Euroopan 3. suurin junnuturnaus. Ajankohta on joka vuoden viikolla 28, eli kesäaikaan. Turnauksen järjestävät välikäsien kautta HJK ja FC Honka. Vuonna 2011 myös Käpylän Pallo oli osallisena järjestämisessä.

Helsinki Cup on kasvanut suunnattomasti ensimmäisestä kerrastaan vuonna 1976. Silloin turnaukseen osallistui ”vain” 211 joukkuetta viidestä eri maasta. Vuonna 2015 osallistujia oli jopa 1246, jotka olivat kotoisin 11 eri maasta. Eniten eri maita oli mukana turnauksessa vuonna 2005. Vuonna 1992 Helsinki Cup nimettiin Suomen 75. itsenäisyysvuoden juhlallisuuksien osatapahtumaksi. Turnausta tulivat seuraamaan mm. FIFAN puheenjohtaja JjoaoHavelange sekä UEFA:n Lennart Johansson.

Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut 2012

Jääkiekon miesten maailmanmestaruuskilpailu järjestettiin vuonna 2012 sekä Suomessa että Ruotsissa, Helsingin ja Tukholman kaupungeissa, mutta kilpailujen päävastuu oli Suomella. Pelipaikat olivat Helsingin Hartwall-areena sekä Tukholman Ericsson Globe.

Maaleja turnauksessa tehtiin 376 ja yleisöä oli yhteensä 451 054 (keskimäärin 7048 kappaletta). Paras maalintekijä oli Jevgeni Malkin 11 maalillaan. Parhaaksi pelaajaksi valittiin luonnollisesti tämä samainen Jevgeni. Kisat olivat ensimmäiset tarkoituksenmukaisesti kahden maan välillä jaetut kilpailut ja Suomen 7. järjestämät jääkiekkokilpailut.

Kazakstan ja italia onnistuivat nousemaan 1. divisioonasta vuoden 2012 maailmanmestaruuskisoihin, mutta molemmat olivat lohkojensa viimeisiä, ja kumpikin putosi takaisin 1. divisioonaan. Kisojen yhteydessä oli myös skandaali pelien lippujen hinnoista Suomessa. Vuoden 2003 kisoissa lipun sai halvimmillaan 60 eurolla, mutta 2012 lippujen hinnat vaihtelivat 155-195 euroon, mikä oli jopa enemmän kuin Tukholmassa.

Finaaliottelussa lipun hinta oli jopa 445 euroa ja 242€ vuonna 2011. Kisojen voittajaksi päätyi lopulta Venäjä, toiseksi tuli Slovakia, kolmanneksi Tšekki ja neljänneksi rakas isänmaamme, Suomi.

Jukolan viesti

Jukolan viesti on maaliman suurin suunnistuskilpailu, ja se järjestetään joka vuosi. Ensimmäisen kerran kilpailu järjestettiin vuonna 1949. Yhdessä viestijoukkueessa on 7 jäsentä ja reitti on yleensä 70-90 km pitkä. Reitin yksittäiset osuudet ovat yleensä 6-17 km pituisia.

Naisten kilpailu on nimeltään Venlojen viesti. Kumpaankin kilpailuun osallistuu maailman huippusuunnistajia sekä tavallisia kuntosuunnistajia. Vuonna 1986 on järjestetty myös Nuorten Jukola-viesti nuoremmille, 11-18-vuotiaille suunnistajille. Nuorten joukkueessa on oltava sekä tyttöjä että poikia.

Viestin kilpailijat vievät mukanaan sanomaa, jonka tarkoitus on tervehtiä jotakin yhteisöä tai sillä halutaan kiinnittää huomioita johonkin tärkeään asiaan. Jukolan viestin menestyksekkäin joukkue on Helsingin Suunnistajat, jolla on 8 voittoa ja 378 pistettä. Vain 9 kertaa 30 parhaan joukossa on ollut joku muu kuin suomalainen, ruotsalainen tai norjalainen seura, ja hekin ovat olleet kaikki keski- tai pohjoiseurooppalaisia.

Kalevan kisat

Kalevan kisat ovat vuosittainen yleisurheilun Suomen-mestaruuskilpailu, joka järjestetään eri paikoissa. Suomenmestaruuskilpailut pidettiin ensimmäisen kerran Tampereella vuonna 1907. Naiset saivat virallisen SM-kilpailun vuonna 1945. Aluksi naiset ja miehet kilpailivat eri aikaan, mutta nykyään he kilpailevat samoissa Kalevan kisoissa.

Vuonna 1909 Henkivakuutusyhtiö Kalevan henkilökunta lahjoitti kilpailuihin kiertopalkinnon, Kalevan maljan, jonka kisoissa parhaiten menestynyt urheiluseura saa omakseen. Tästä johtuu MM-kisojen Kaleva nimi, joka on ottanut eri muotoja aina 1910 lähtien, ja nimi virallistettiin Kalevan kisoiksi vuonna 1937.

Nykyään Kalevan maljan voittajan pisteisiin lasketaan myös muiden SM-kilpailujen tuloksia. Viime vuosina kilpailu on järjestetty mm. Turussa, Lahdessa, Vaasassa, Porissa ja Oulussa. Seuraavat kisat järjestetään 2017 Seinäjoella ja 2018 Jyväskylässä.

Aurasoutu

Aurasoutu on vanhin säilynyt, edelleen järjestettävä soutukilpailu Suomessa. Tapahtuma on Turun kolmen yliopiston välinen perinteikäs opiskelijasoutukilpailu. Kilpailu on järjestetty vuodesta 1927 alkaen. Kilpailuun ottavat osaa Turun yliopiston, Turun kauppakorkeakoulun sekä Åbo Akademin ylioppilaskunnat joukkueillaan, joissa on 8 jäsentä kussakin. Reitti on noin tuhat metriä pitkä. Soutujen yhteydessä on järjestetty viimevuosina myös Airofestarit-niminen opiskelijatapahtuma.