Kuntosaliharrastus – Aloittelijan ABC

Kuntosali harrastus on kaupunkilaisen ykkösharrastus. Kuntosaleja on auki ympäri vuorokauden, ja eri laitteilla voi harjoittaa lähes mitä tahansa kehonosaa sisätiloissa ilman säävarausta. Parhaimmillaan kuntosali tarjoaa myös yhteisön, jos tutustut muihin vakioasiakkaisiin, tai käyt jatkuvasti samoilla jumppatunneilla muiden kanssa.

Sijainti ja aukioloajat

Kuntosalia valitessasi tärkeimpiä tekijöitä ovat sijainti ja aukioloajat, varsinkin jos sinulla ei ole autoa, tai asut kauempana kaupungin keskusalueista. Jos sijainti tai aukioloajat eivät toimi päivärytmiisi, salilla käyminen jää helposti väliin, ja koko kuntosalin jäsenyysmaksu menee hukkaan.

Sijainniksi sopii hyvin sali työpaikan lähellä tai kotimatkan varrella, esimerkiksi jos vaihdat juna-asemalta bussiin. Tällaisten juna-asemien lähettyvillä on usein montakin kuntosalia, joista voi valita.

Toinen tärkeä tekijä on paikan aukioloajat. Jos työpäiväsi ovat perinteiseen tapaan 9-5, eikä sinulla ole muita erikoisia harrastuksia tai tapoja, luultavasti jokainen kuntosali käy aikatauluusi hyvin. Jos teet töitä erittäin myöhään, saatat ehtiä salille vain erityisen myöhään aikaan. Nykyään ainakin suurimmissa kaupungeissa on tarjolla 24/7 kuntosaleja, joiden jäsenmaksut ovat erittäin kohtuullisia.

Ympärivuorokauden auki olevat 24/7 salit sijaitsevat useimmiten kaupungin keskuksissa ja kantakaupungissa, joten jos asut lähiöissä, voi tällaisessa paikassa säännöllisesti käyminen edellyttää pientä suunnittelua ja kikkailua.

Koko

Kuntosalia valitessa on hyvä miettiä, minkä kokoista paikkaa etsii sillä hetkellä. Isoilla kuntosaleilla saattaa olla enemmän ohjattua liikuntaa ja laajempi välinetarjonta, mutta samaan aikaan tunnelma on etäinen ja kylmä. Asiakaspalvelijoilla on sata asiakasta tunnissa, eivätkä he välttämättä muista edes kasvojasi saati nimeäsi.

Pieniä ja hiljaisempia kuntosaleja löytyy etenkin keskustan ulkopuolelta ja metroasemien lähistöiltä. Pienessä kuntosalissa on myös helpompi viestiä kuntosalin hallinnolle mahdollisista kehitysideoista tai ongelmista. Myös asiakkaat tuntevat usein enemmän yhtenäisyyttä pienemmissä saleissa keskustan kuntoilukeskuksiin verrattuna.

Laatu

Haluatko vain saada homman hoidettua ja kalorit kulutettua? Onko raudan paino ainut kriteeri? Vai etsitkö uusinta teknologiaa käyttäviä kiiltäviä kuntosalilaitteita, jotka tuntuvat tekevän harjoittelun puolestasi? Kuntosaleja on kaiken hintaisia, ja jos laatu kiinnostaa, niin mahdollisuus maksaa enemmän on ehdottomasti olemassa.

Välinetarjonta

Salia valitessasi kannattaa katsastaa itse salin välinetarjonta. Välinetarjonnat vaihtelevat salien välillä, ja jos haluat valita pienen kuntosalin, niin välinetarjonnan tarkastaminen on erityisen tärkeää. Isoimmilla kuntosaleilla löytyy luultavasti kaikki mahdolliset laitteet joka tapauksessa. Painot löytyvät luultavasti jokaiselta salilta, ja samoin vatsalihasteline, mutta esimerkiksi jo selkälihasteline saattaa unohtua pienten kuntosalien varusteluista. Pienillä saleilla käytetään myös usein monitoimilaitteita, jotka saattavat olla hankalia joillekin käyttäjille, tai niiden vaihdettavat kahvaosat saattavat kadota.

Ryhmäliikunta

Jos pidät ohjatusta liikunnasta, isoimmat kuntosalit saattavat olla parempi valinta. Yleensä mitä isompi kuntosali on, sitä enemmän ohjattuja jumppatunteja on tarjolla. Jumppatuntilajit vaihtelevat myös paljon kuntosalien välillä. Jotkut saattavat tarjota spinningiä ja toiset pelkästään pilatesta ja joogaa. Varsinkin pienen kuntosalin valitsevan henkilön kannattaa selvittää tarkkaan, mitä lajeja paikka tarjoaa jäsenyytesi ajan.

Amatööri vai ammattilainen?

Jotkut kuntosalit keskittyvät tarjoamaan ammattimaisemmille harjoittelijoille, ja toisilla saleilla on enemmän kyse hyvästä tunnelmasta. Ammattimaisempaan suuntaan kallistuville sopii yleensä korkeamman hintaluokan kuntosalit, jotka myös myyvät ravintolisiä kuntosalin yhteydessä.

Amatöörimäisempi harjoittelija saattaa pitää kuntosalista, jonka yhteydessä on kahvila, ja jonka muutkin asiakkaat ottavat kuntoilun enemmän harrastuksena.

Salikoodi

Kuntosaleille on kehittynyt oma pieni alakulttuurinsa, joka elää vahvasti internetin bodausfoorumeilla, joissa vaihdetaan tietoa uusimmista ravintolisistä ja optimaalisimmista dieeteistä. Monille kuntosali on kuin toinen koti, ja tämä on saanut aikaan kuntosalikulttuurin.

Stereotyyppisesti kuntosalikulttuuri perustuu rehtiin äijäilyyn ja neonväristen verkkatrikoiden pirteään tyttöenergiaan. Määrää arvostetaan, mutta määrä ei korvaa laatua. Itsensä loppuun kuluttamista osataan varoa nykyään. Salikoodin tärkeä osa on lähestyminen muihin ihmisiin. Tavanomaisesti naiset ja miehet ovat pysytelleet sosiaalisesti toisistaan kaukana, vaikka kuntosalilla ollaan fyysisesti lähekkäin.

Tunnelma

Kuntosalin tunnelma voi olla yllättävän tärkeä tekijä saliharrastuksesi onnistumiseen. Hyvätunnelmainen kuntosali motivoi käymään siellä ja parhaimmillaan motivoi itse harjoittelussakin. Joillekin hyvä tunnelma voi tarkoittaa kilpailullisuutta, toisille rauhaa. Isoilla saleilla moni saattaa kokea paineita suorituksen suhteen, kun taas pienillä saleilla tunnelma on rennompi. Toisaalta pienillä saleilla törmäät jatkuvasti samoihin henkilöihin.

Varusteet

Kuntosaliharrastus onnistuu ilman varusteluakin, mutta pieni varustelu on aina hyvästä. Hyvät kengät ovat tärkeät. Tukevat sisäurheilukengät parantavat ryhtiä ja tukevat lantioita ja selkää. Juoksumatolla juoksemiseen tai muuhun alavartalon aerobiseen harjoitteluun ja painon nostamiseen soveltuvat myös erilaiset kengät, jos haluat tavoitella äärimmäistä varustelua.

Jotkut pitävät enemmän stretch-kankaasta ja neonväreistä ja toiset taas enemmän rennosta college-kankaasta. Treenitakki voi myös olla kätevä, jos haluaa käydä lenkillä ulkona ennen saliharjoittelua sisällä. Juomapulloksi soveltuu mikä tahansa pullo, mutta jos ravintolisät ovat osa harjoittelurutiiniasi, saatat haluta hankkia ravintolisien sekoittamiseen soveltuvan pullon. Näitä pulloja löytyy käytännössä lähes aina ravintolisiä myyvästä liikkeestä.

Ravintolisät

Täyteläisen ruokavalion huolehtiminen on aina tärkeää, mutta erityisen tärkeää, jos aiot harjoitella raskaasti. Jos harjoittelusi on raskasta pitkän aikavälin ajan, saattaa ravintolisien käyttäminen olla hyvä idea ravintoainepuutostilojen estämiseksi.

Ravintolisät ovat yksinkertaisimmillaan ihan tavallisia vitamiineja ja mineraaleja kuten b-vitamiinia tai magnesiumia, mutta jotkut kokeilevat myös enemmän high-tech tuotteita kuten glukosamiinia, probiootteja, prebiootteja jne.