Liikkumista yli lajirajojen

pyöräilijäUrheilun harrastaminen monipuolisesti on tärkeää jokaiselle, niin nuorille kuin jo varttuneemmillekin liikkujille. Monipuolinen urheilu paitsi tukee “päälajia”, kasvattaa myös sosiaalisien kontaktien mahdollisuutta. Ei ole mikään salaisuus, että juuri urheilun avustuksella nuoriso pysyy pois kaduilta ja pahuuksia teosta. Mutta pitää urheilu myös aikuiset poissa kotisohvan yksinäisyydestä tai ylityöputkesta. Monipuolinen liikunta myös nostaa automaattisesti treenikertojen määrää kuten esimerkiksi tämän artikkelin vinkeistä käy ilmi. 

Monipuolinen urheilu tulee kuitenkin sovittaa arkeen. Ylikuormitus kun ei ole hyväksi, oli se sitten kuinka monipuolisen liikunnan tuotosta hyvänsä. Usean eri liikuntalajin harrastamisesta saa kuitenkin oikein mitoitettuna huimiakin hyötyjä ja saattaa auttaa myös päälajissa menestymiseen – mikäli sellainen on tavoitteena. Otetaan konkreettinen esimerkki: Jos pelaat jalkapalloa ja treenaat salibandya samaan aikaan, olet luultavasti oikeilla jäljillä jo sillä molemmat lajit tukevat intensiteettitasoiltaan erinomaisesti toisiaan. Siinä missä salibandyssa otetaan todella lyhyitä ja intensiivisiä spurtteja, jalkapallossa on enemmän jatkuvaa rasitusta, mutta hiukan matalammalla temmolla.

Monipuolinen kuntoilu = monipuolinen osaaminen

Kasvavan urheilijan suurimmat haasteet urheilumenestyksen kannalta liittyvät sosiaaliseen ympäristöön. Valitettavan suuri osa teineistä lopettaa urheilulajinsa, kun ikävuodet karttuvat ja kavereiden kanssa aletaan koetella rajoja. Toisaalta, urheilun harrastaminen saattaa jäädä myös myöhemmässä elämänvaiheessa, kun uraputki tai perhe – tai molemmat – alkavat viedä aikaa melkein kuihn huomaamatta. Tämä on toki kaikki aivan normaalia elämää, eikä kuntourheilijan kannata turhaan asiasta stressata.

Mikäli pidät huolen siitä, että harrastuskattauksessa on monipuolisesti eri urheilulajeja, saatat toiminnallasi ehkäistä kiinnostuksen lopahtamista. Monen samanaikaisen urheilulajin harrastamisen hyviä puolia on juuri se, että esimerkiksi vaihtelevuutta ja erilaisia porukoita tulee moninkerroin enemmän, kuin mitä esimerkiksi pelkästään yhtä lajia harrastamalla olisi mahdollista.

Ravinnolla tärkeä rooli

juustoleipäRavinnon – erityisesti monipuolisen sellaisen – merkitystä ei kannata aliarvioida, entenkään kun kyse on jaksamisesta. Aivan kuten liikunnassakin, on monipuolisuus avain terveelliseen elämään. Toki, jos haaveena on ammattilaisura tai tavoitteet ovat muutoin lajin kirkaassa kärjessä, on ruokavaliolla vieläkin suurempi merkitys. Harrastaja- ja kuntoilijatasolla riittää kuitenkin normaali maalaisjärki. Esimerkiksi värikkyys on hyvä indikaattori monipuolisuudelle. Kun lautaselta löytyy erilaisia värejä, aletaan olla oikeassa suunnassa myös ravinnon osalta. Toki myös hiilihydraattien ja proteiinin saantiin tulee kiinnittää huomiota, mutta minkäänlaista ruuan punnitsemista ei ole tarpeen tehdä, ellei liikkujalla satu olemaan painonpudotuksellisia tavoitteita. Monipuolisella ruokavaliolla on kuitenkin lukuisia muitakin hyötyjä, kuin vain mahdollinen apu painonpudotuksessa.

Eri lajit kuluttavat eri määriä energiaa, joten tiettyä liikkujan ruokavaliota on hyvin hankala määrittää. Kannattaa kuitenkin perehtyä asiaan sen verran, että osaa nauttia omaan aktiivisuuten vaadittavan määrän energiaa. Hyvään ravintokokonaisuuteen mm. proteiinia, hiilihydraatteja, hyviä rasvoja, marjoja sekä kasviksia. 

Ammattilaiseksi?

Monipuolisuus voi olla avain myös nuoren urheilijan ammattilaiseksi kasvamiseen. Jos mielenkiinto omaan lajiin, sekä urheiluun ylipäätään on pysynyt yllä koko nuoruusajan, on tästä helpompi lähteä luomaan ammattiuraa. 

Lajivalinnalla on hurjasti merkitystä myös todennäköisyyksien kanssa sillä esimerkiksi jalkapallosta ei valitettavasti täysipäiväisiä ammattilaisia tule läheskään samalla tahdilla, kuin esimerkiksi jääkiekon parista. Vaikka molempia yhdistää se, että niistä voi lyödä vetoa nettikasinoilla, ei jalkapallo ole Suomessa läheskään niin suuri asia, kuin jääkiekko. Tämä kannattaa myös muistaa lajivalintoja pohtiessa, mikäli ei ole ihan varmaa, mitä lajia lähtisi viemään osaltaan kohti totisempaa treenausta. Yleensä onneksi tätä päätöstä ei tarvitse ääneen pohtia sillä se tulee kuin itsestään. Kyllä me yksilöinä tiedämme, mikä on lopulta oikea ratkaisu ja mikä on se laji, josta oikeasti nautimme enemmän. Monipuolisuus on osana urheilijan arkea myös ammattilaisuralla, sillä omaa taitoa ja kuntoa kasvatetaan varmasti monipuolisesti myös sen jälkeen, kun oma lajivalinta on lyöty lukkoon. 

Onnea matkaan, oli valitsemasi urheilulaji sitten mikä tahansa. Muista kuitenkin kolme tärkeintä prinsiippiä: Ravinto, Treeni, Lepo, Toistot.